Викладачі кафедри англійської та німецької філології – учасники Міжнародного семінару з розвитку спільних магістерських програм

Упродовж 25–26 квітня 2024 року викладачі кафедри англійської та німецької філології (доцент Вікторія Кравченко, доцент Руслана Шрамко, доцент Михайло Рахно) взяли активну участь у міжнародному семінарі «Розвиток та впровадження спільних магістерських програм: сучасні виклики й перспективи» (HERE regional seminar «Developing and Implementing Joint Master’s Degree Programmes: Current Challenges and Prospectives»), зорганізованому проєктом TAM (Tuning Armenia Modernisation).

Семінар відбувався у змішаному форматі на базі Yerevan State University (Robert Schuman Hall, Центр європейських студій). Онлайн-засідання семінару синхронно проходили на платформі ZOOM, уможливлюючи безпосередні зустрічі з провідними експертами з різних країн щодо вивчення досвіду розробки та впровадження спільних програм у вищій освіті.

Учасники семінару зосередилися на обговоренні чільних аспектів спільних магістерських програм, серед них концепція, переваги й виклики в реалізації. Ознайомилися також із прикладами успішних ініціатив із різних країн, які випрацьовують спільні магістерські програми зі спеціалізаціями в Європейських студіях, сталому розвитку та інформатиці й управлінні.

Залучення викладачів до семінару такого рівня безсумнівно сигналізує про активне впровадження міжнародних освітніх ініціатив та стрімкий розвиток співпраці з університетами за межами України. Така участь дозволила викладачам кафедри англійської та німецької філології навчально-наукового інституту іноземних мов під керівництвом професорки Марини Зуєнко обмінятися досвідом з провідними експертами в галузі розробки та імплементації спільних магістерських програм.

Протягом другого дня семінару, що відбувся 26 квітня 2024 року, учасники безпосередньо обговорили підготовку пакета необхідних документів для розробки спільних програм, розуміння тимчасових обмежень та етапів проєктування, а також роботу з корисними інструментами для ефективного планування програми такого рівня

Експерти та центри забезпечення якості з Вірменії та України представили презентації про акредитацію та стандарти якості для спільних програм, розвиток внутрішніх і зовнішніх механізмів забезпечення високої якості для здобувачів освіти. Представлено й кейси з Вірменії та України.

Під час семінару проводили інтерактивні сесії й питання-відповіді щодо викликів і стратегій проєктування програм.

Завідувачка кафедри англійської та німецької філології, доцентка Вікторія Кравченко презентувала загальні висновки від групи з обговорення проблем та досягнень спільних програм. Її презентація об’єднала основні моменти й важливі досягнення, що виникли під час роботи групи, спрямовані на вирішення проблем зі вдосконалення стратегій розробки спільних програм.

Такі дискусії й випрацювані висновки віддзеркалюють спільний фокус учасників на цінності ефективного планування та розробки спільних магістерських програм задля досягнення успішних результатів зі співпраці між університетами.

Учасники також обговорили моделі фінансування спільних програм, визначення бюджетів та фінансове планування, а також питання стипендій і підтримки студентів. Відбулася сесія питань-відповідей з обговорення фінансових аспектів управління спільними програмами.

Укажемо, що участь викладачів ННІ ІМ у таких міжнародних заходах сприяє підвищенню якості освіти в ПНПУ імені В. Г. Короленка та підготовці наших студентів до продуктивної міжнародної співпраці. Викладачі кафедри англійської та німецької філології активно застосовують набуті знання та підходи у своїй педагогічній діяльності, що допомагає покращити інтеграцію університету до світового освітнього середовища та розвиває співпрацю з партнерами з інших країн.

You may also like...