Академічна мобільність студентів навчально-наукового інституту іноземних мов Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка

Студенти навчально-наукового інституту іноземних мов Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, які вивчають іноземні мови як фах,  мають розлогі можливості для семестрової академічної мобільності в межах програм обміну з Європейськими університетами, що дозволяє їм ознайомитися з культурою інших країн, покращити свої навички іншомовного спілкування та оволодіти цікавими курсами, пов’язаними з їхньою спеціалізацією в університеті.

У вересні 2024 року приблизно 20 найкращих студентів денної та заочної форм навчання навчально-наукового інституту іноземних мов проходять навчання англійською та німецькою мовами за програмами академічної мобільності Європейського Союзу Еразмус+ КА1 та інших програм у європейських університетах, які є партнерами ПНПУ імені В. Г. Короленка. Щоби стати учасником програми, студенти пройшли конкурсний відбір та співбесіду.

Упродовж місяця двоє студентів навчаються в Університетському коледжі Копенгагена (Данія). Вони вивчають три дисципліни англійською мовою, які обрали із запропонованого переліку, це «Методика викладання англійської мови», «Вирішення конфліктів та критичне мислення», «Культура та її зв’язок із суспільством». Студенти проживають у гуртожитках разом з іншими студентами, адаптуються до іншомовного середовища, отримуючи позитивні емоції та враження.

Із початку вересня ще п’ятеро студентів університету навчаються  в Тартуському університеті (Естонія), із яким викладачі навчально-наукового інституту іноземних мов тісно співпрацюють уже понад п’ять років у форматі конференцій, стажувань і тренінгів. Тут студенти мали змогу обрати навчальні курси, які сприяють поглибленому вивченню англійської мови. Крім цього, студенти із задоволенням вивчають естонську мову, оскільки саме знання мови якнайкраще сприяє розумінню іншої культури.

16 вересня 2024 року четверо студентів навчально-наукового інституту іноземних мов розпочали навчання в Університеті Версаль-Сен-Кантен-ан-Івлін (Франція), де опановуватимуть курси, пов’язані з англійською мовою та культурою англійськомовних країн, серед яких «Британські фільми та суспільство», «Історія культури англомовних країн» та інші. На лекціях студенти проглядають фрагменти з британських фільмів та аналізують їх, що стимулює розвиток навичок спілкування англійською.

У межах міжінституційних угод із ПНПУ імені В. Г. Короленка магістрантка навчально-наукового інституту іноземних мов Катерина Гожа проходить семестрове навчання в Університеті Кобленц-Ландау (Німеччина), де навчання здійснюється німецькою мовою. Кафедра романо-германської філології співпрацює з цим університетом уже протягом 25 років. Заняття в німецькому університеті спрямовані на активне залучення студентів до обговорення, дискусії та аналізу, мотивує їх до пізнання німецької культури та мови.

Марія Дорогобід, студентка заочної форми навчання, поділилася своїми враженнями про навчання в європейському університеті так: «Це здійснення моїх мрій: навчання англійською мовою, неймовірно цікаві заняття, приємні викладачі, чудова атмосфера в аудиторіях, цікава культурна програма, друзі з кожного куточку світу. Моя мрія стала реальністю завдяки ПНПУ імені В. Г. Короленка». Поліна Касяненко, студентка другого курсу денної форми навчання, додає: «Навчання за програмою академічної мобільності – надзвичайна можливість для студентів розвинути свої знання та навички. Це ніби ковток свіжого повітря, особливо в наш складний час».

Це не весь перелік програм академічної мобільності студентів навчально-наукового інституту іноземних мов, які дозволяють студентам навчатися протягом семестру безкоштовно в університетах світового рівня, розширюючи свій кругозір, отримуючи нові знання та навички спілкуванням іноземною мовою в міжкультурному середовищі та пізнаючи іншу культуру, що значно підвищує їхні перспективи кар’єрного зростання в сучасному конкурентному світі.

You may also like...