Міжнародна співпраця кафедри романо-германської філології

15 квітня 2024 року в межах Тижня навчально-наукового інституту іноземних мов у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбулася презентація Програм міжнародної академічної мобільності в Німеччині. Захід модерувала старший викладач кафедри романо-германської філології Наталія Кришталь. Технічну підтримку заходу здійснював доцент кафедри романо-германської філології Богдан Стороха. Учасниками дійства стали майбутні перекладачі та вчителі, які вивчають німецьку мову як фах.

Понад 25 років ПНПУ імені В. Г. Короленка тісно співпрацює зі Співдружністю «Україна – Пфальц» за програмою «Примирення з народами Східної Європи». Діяльність робочої групи «Україна – Пфальц» охоплює багатоаспектну взаємодію розлогого напряму громадської ініціативи «Надія для Східної Європи»: передовсім це співпраця зі школами, дитячими садками, лікарнями, центрами гуманітарної допомоги, а також закладами вищої освіти. В Україні група «Україна – Пфальц» співпрацює з університетами Одеси, Ужгорода й Полтави. Претендувати на участь у програмі можуть здобувачі освіти, які вивчають німецьку мову й мають високі досягнення в навчанні. Із 1996 р. студенти університету, що опановують німецьку мову, мають змогу здійснити семестрове навчання в університеті Ландау, здобути нові знання та познайомитися з історико-культурним надбанням  країни, мову якої вивчають.

Наталія Кришталь презентувала доповідь «Університет Кобленц-Ландау: навчання-дослідження-середовище», де закцентувала увагу на особливостях організації навчального процесу в університеті, можливості проводити дослідження під час навчання й організації дозвілля в німецькому закладі освіти.

Старший викладач кафедри романо-германської філології Ольга Ніконенко та викладач цієї ж кафедри Вікторія Неділько поділилися власним досвідом співпраці з учасниками робочої групи «Україна – Пфальц», наголосивши на багаторічній співпраці з лекторами громадської ініціативи «Надія для Східної Європи», які впродовж багатьох років приїздили до Полтавського національного педагогічного університету з лекціями, проводили круглі столи, методичні семінари, воркшопи для студентів і викладачів університету, а також учителів шкіл міста Полтави.

Студенти-учасники заходу поділилися досвідом навчання за кордоном: Софія Мариноха і Вікторія Бєдова (група Ін(а/н)-28) розповіли про семестрове навчання та особливості перебування в Університеті Сайтама (Японія). Навчання стало можливим завдяки угоді й меморандуму, підписаним деканом гуманітарного факультету Університету Сайтама, доктором філологічних наук, професором Susumu Nonaka й завідувачкою кафедри світової літератури ПНПУ імені В. Г. Короленка, докторкою філологічних наук, професоркою Ольгою Ніколенко, деканкою факультету української філології та журналістики, доценткою Оксаною Кирильчук.

Кафедра романо-германської філології ПНПУ імені В. Г. Короленка глибоко поціновує значущість таких обмінів і сподівається, що досвід семестрових навчань здобувачів освіти триватиме й надалі, а співпраця з Університетом Кобленц-Ландау та іншими міжнародними закладами освіти продовжиться для того, аби студенти й надалі мали змогу покращувати свої знання з іноземних мов.

You may also like...